top of page

Kako izabrati orman?

Updated: Aug 4


Izbor pravog ormana za željenu primenu podrazumeva da ste uspešno odabrali orman čije karakteristike najbolje odgovaraju zahtevima. Postupak je uvek isti, veoma jednostavan, ali traži malo pažnje i iskustva.


Dimenzije su ono od čega krećemo. Pretpostavljamo da ste već napravili raspored opreme i crteže za izradu potrebnih otvora.


Orman mora obezbedi dovoljno mesta za montažu opreme. To znači da montažna ploča mora biti dovoljno prostrana za smeštaj opreme uz dovoljno rezerve. Ako postoji oprema na vratima ili na bočnim zidovima ormana, pored potrebnog prostora morate misliti i o ergonomiji, položaju komandnog panela, prekidača i ostale opreme. Uvod kablova sa donje ili gornje strane zahtevaće optimalni prostor za montažu uvodnica.


Dubina ormana je takođe bitna i diktiraju je najveće odnosno najdublje komponente, kao i potreban prostor za strujanje vazduha, ako moramo da mislimo na hlađenje. Ovo je posebno bitno ako na bok postavljamo neku veću komponentu, kao što je klima uređaj.


Dimenzije obično već sužavaju izbor konstrukcije i tipa ormana: da li je u pitanju samostojeći ili zidni orman. Morate proveriti i raspoloživi prostor za postavljanje i opteretivost podloge ili zida. Ako postoji potreba za hlađenjem, proverite da li postoje prepreke koje će otežati rad ventilatora ili klima uređaja.

Za izabrani orman proverite da li zadovoljava po stepenu mehaničke zaštite, koji mu je onaj famozni IP. Za najveći broj primena IP55 će potpuno zadovoljiti, ali za povećan nivo vlage, vode i nečistoća u vazduhu možda ćete morati tražiti IP66. Nažalost, priroda je uredila tako da za veći orman postaje teže očuvati veći stepen zaštite, pa su zahtevi za dimenzijama i stepenom zaštite često kontradiktorni. U takvim slučajevima morate pribegavati lukavstvu: dodatna zaštita, zasloni, krovovi,...


Još jedna bitna kakakteristika je vezana sa dimenzijama: materijal i konstrukcija ormana, kao i vrsta površinske zaštite. Rittal nudi ormane od metala i plastike, sa nosećom konstrukcijom i bez nje. Metal donosi veću nosivost i rigidnost, otpornost na mehanička naprezanja i vibracije. Opasnost od korozije je, međutim, ograničavajući faktor za primenu u određenim situacijama, kao i spoljni uticaji sredine: vlaga, prskajuća voda, prašina, dim i isparenja. Zbog toga ćete morati da pređete na plastiku, a da li će to biti polikarbonat ili poliester, odlučićete u skladu sa ostalim zahtevima. Ako mora metal, onda ćete razmisliti o aluminijumu ili o nerđajućem čeliku, koji mogu biti pravi odgovor na izazove okoline.

Kada izaberete dimenzije, tip ormana i stepen zaštite koju nudi, proverite kako ćete modifikovati orman za željenu namenu. Najpre izborom unutrašnjeg i spoljašnjeg pribora za uvod i vođenje kablova, zatim elementata za montažu komponenti, opreme za napajanje i osvetljenje unturašnjosti i na kraju sitnicama koje vam olakšavaju život, a toga ima puno u Rittalovom programu pribora.

Nemojte zaboraviti ono što je bitno kada orman bude završen i spreman da se preda korisniku: papiri! Za sve svoje proizvode Rittal nudi sve potrebne sertifikate prema važećim standardima, izdate od akreditovanim i renomiranih kuća: TÜV, DNV, Lloyd, UL, CSA,... Takođe, ako radite niskonaponske razvode, možemo da Vam damo dokumentaciju potrebnu za proceduru neophodnu za CE znak, odnosno usklađenost sa standarom SRPS EN 61439 i svim povezanim standardima.


U bilo kojem od ovih koraka možete se potpuno osloniti na naše iskustvo i znanje, za pomoć i saradnju. ​

Ono što će Vam sigurno pomoći da ceo posao odradite brzo i efikasno, bez previše muke je korišćenje Rittal Configuration Sistema. U drugom članku na ovom blogu možete naći osnovne informacije, a na sajtu Rittala na raspolaganju su RICS za male i RICS za velike ormane.


71 views0 comments
bottom of page