top of page
Slobodan Stanković

Solarni kablovi za Vaše fotovoltaik sisteme

Održiva budućnost uz solarnu energiju - LAPP kompletna rešenja i upravljanje projektima za vaše PV sisteme



Budućnost pripada solarnoj energiji. Svake godine Sunce nam daje energiju 10.000 puta veću od one koja je potrebna celom čovečanstvu. Neverovatni potencijal ovog najvećeg izvora energije ne može se iskoristiti u potpunosti, ali možemo imati znatne koristi koiršćenjem solarnih fotovoltaik sistema koji mogu iskoristiti tu energiju. LAPP je vodeći proizvođač inovativnih i kvalitetnih rešenja za moderne solarne sisteme koji zahtevaju kablove, konektore i druge komponente.


Proizvodi za solarne elektrane



Koje specijalne zahteve moraju da zadovolje kablovi i provodnici za solar aplikacije?

Sistemski napon u modernim solar aplikacijama konstantno raste, pa je neophodno obezbediti odgovarajuće kablove sposobne za prenos većih snaga. LAPP se već godinama uspešno nosi sa novim zahtevima i rešava nove izazove u ovoj oblasti inovativnim rešenjima. Razvijeni su visokokvalitetni kablovi robusne konstrukcije i dugog radnog veka, sposobni da izdrže neprestano izlaganje teškim vremenskim urticajima. Obezbeđena je jednako dobra otpornost na visoke temperauture, vetar, mraz, kao i na dejstvo glodara.


Na šta morate obratiti pažnju kod izbora proizvoda za vaše solar aplikacije?

Kritičan je izbor proizvoda visokog kvaliteta, kao i jednostavna instalacija. Ako se neki kabl pokaže kao problematičan, verovatno isto važi i za druge kablove sa istog kalema. Zamena novim kablovima može biti veoma skupa, pa je investicija u trajne i visokokvalitetne materijale sigurno isplativa na duži rok.


Kada birate konektore obratite pažnju na sledeće:

  • Izbor proizvode: koristite EPIC® SOLAR 4Plus konektore izrađene od visokokvalitetne plastike, otporne na UV zrake.

  • Konekcije izvedene gnječenjem (krimpovanje) na propisan način su najbolje za postavljanje konektora na kablove. Oni pouzdano prenose snagu i obezbeđuju dug servisni vek - desetinama godina. LAPP konektori omogućavaju krimpovane konekcije za provodnike do 10 mm².

  • Sertifikacija (TÜV) i testiranje u skladu sa DIN EN 62852 (relevantan za DC solarne aplikacije) siguran su znak kvaliteta.


Zašto LAPP proizvodi za solarne aplikacije?

LAPP stalno razvija program proizvoda i usluga, pokretan težnjom za maksimalnu mogućnu trajnost, izdržljivost i fleksibilnost. Zahvaljujući posebno razvijenim materijalima plašta, LAPP solar kablovi nisu samo otporni na požar i halogen-free, već su i otporni na ozon i UV zračenje. LAPP kablovi izdržavaju ekstremne vremenske uslove: toplotu, mraz, vetar, čineći ih idealnim za primenu na otvorenom.

Proizvodi za solar aplikacije su godinama izloženi sunčevim zracima, uz stalne varijacije temperature, što dovodi do njihovog bržeg starenja.


Neprekidno se vrše ispitivanja i provere karakteristika ÖLFLEX® kablova, SKINTOP® uvodnica i EPIC® SOLAR konektora u saradnji sa korisnicima i akreditovanim telima (TÜV i severnoamerički UL approval institute). To omogućava da LAPP može garantovati standardni kvalitet, uz primenu u celom svetu i poštovanje RoHS standarda.


Nemate rešenje za izbor odgovarajućih proizvoda za vaš solar projekat? Oslonite se na nas, pronaći ćemo rešenej u skladu sa vašim individualnim potrebama. Ekspertsko znanje koje nudimo pokriva ne samo izbor opreme već i njenu pravilnu ugradnju i eksploataciju.


Sve iz jedne ruke, sa nama kao partnerom!



13 views0 comments

Comments


bottom of page