top of page

Blue e+: i funkcija i ušteda

Updated: Oct 24, 2023

Klima uređaji serije Blue e+ jupredstavlja kvantni skok sa gledišta optimizacije troškova. Daleko efikasniji od postojećih uređaja, nova serija se odlikuje fleksibilnošću, sigurnošću i jednostavnošću. Rittal je još jednom potvrdio svoju vodeću poziciju u oblasti industrijske klimatizacije.

Prema procenama, oko dva miliona uređaja za industrijsku klimatizaciju rade u Evropi, trošeći oko 2 GW snage. Pored ove impozantne cifre, ovi uređaji su odgovorni za emisiju oko četiri miliona tona CO2 godišnje. Nova serija klima uređaja doprineće značajno smanjenju potrošnje energije i emisije CO2.



Testovi pokazali uštedu u energiji i do 75%

Uveden je novi, patentirani hibridni proces za Blue e+, koji koristi kombinaciju komresorskog rashladnog uređaja i „heat pipe“ pricnipa koji obezbeđuje pasivno hlađenje. Kompresor se uključuje samo kada pasivno hlađenje nije dovoljno.

Veliki uticaj na bitno povećanje efikasnosti ima strategija upravljanja hibridnim radom uređaja, optimizovana za energetsku efikasnost kod delimičnih opterećenja. To znači da Blue e+ uređaj ima šest puta veću energetsku efikasnost od konvencionalnih klima uređaja na nivoima opterećenja od 15%, u punom „heat pipe“ režimu. Na 65% opterećenja oba uređaja rade u hibridnom režimu, što znači četiri puta efikasnije od konvencionalne jedinice.


Energestska efikasnost čistog kompresorskog hlađenja novih jedinica je takođe veoma visoka. Za ventilatore i kompresor se koriste DC motori sa regulacijom brzine, tako da je rashladna snaga precizno regulisana na potrebni nivo. Potrošnja energije je zbog toga znatno manja nego kod konvencionalne tehnologije. Zahvaljujući visokom energetskom efikasnošću novih uređaja, testovi su pokazali uštede do 75%.


Univerzalno napajanje uređaja

Ugradnja uređaja je pojednostavljena jer je na raspolaganju napajanje od 110V monofazno do 480V trofazno, sa frekvencijama 50 i 60 Hz. Uređaji su potpuno isti za globalno tržište, nezavisno od primenjenih lokalnih standarda, što je dodatna prednost zbog smanjenog broja varijanti i jednostavnije logistike za održavanje.


Superiorna pouzdanost

Kontrolisana snaga hlađenja eliminiše toplotne stresove svih uređaja u elektroormanu koji se hladi. Stalno oscilovanje temperature koje je karakteristično za konvencijalnu kontrolu u dve tačke sada je prošlost. Pouzdanost procesa je povećana, a i radni vek klima uređaja.

Blue e+ klima uređaji pokrivaju opseg snaga do 6 kW (ranije samo do 4 kW) a radni opseg spoljnih temperatura je od -30°C do +60°C.


Lako rukovanje

TFT displej na prednjem delu uređaja prikazuje pregledno sve relevantne informacije. Sistemske poruke se pojavljuju kao tekst u više jezika po želji. Standardni komunikacioni interfejsi omogućavaju jednostavnu integraciju u sistem uprevljanja i nadzora postrojenjem, a na raspolaganju su CAN bus, Modbus TCP i druge opcije. Near Field Communication (NFC) interfejs omogućava jednostavnu promenu parametara više uređaja odjednom preko mobilnih uređaja koji podržvaju NFC.


Implementacija

Javite nam se za planiranje, projektovanje, implementaciju, ali i za redovno i vanredno održavanje. Imamo bogato iskustvo, mnogo uspešnih projekata i uvek spremnu ekipu za održavanje.




14 views0 comments
bottom of page